4 op 10 koppels wil overtollige embryo's langer dan 2 jaar bewaren

Door Elke Sleurs op 4 mei 2011, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg en welzijn, Samenleving en ethische dossiers

Vier op tien koppels wil na een fertiliteitsbehandeling overtollige embryo's langer dan twee jaar bewaren. Van de andere koppels wil 49,3 procent ze aan de wetenschap schenken en 15,9 procent aan derden. 34,8 procent wil ze ontdooien en vernietigen.

Dat blijkt uit het antwoord van ontslagnemend minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) op een schriftelijke vraag van Elke Sleurs (N-VA). Onkelinx baseert zich op resultaten van onderzoek in het UZ Gent. Gegevens over wat koppels na verloop van tijd beslissen te doen met de overtollige embryo's worden niet bijgehouden. De hoger vermelde cijfers zijn het resultaat van onderzoek, waarbij in de periode 2001-2006 koppels ondervraagd werden die overtollige embryo's in bewaring hadden gegeven bij het Centrum voor medisch begeleide voortplanting van het UZ Gent.

Onderzoek
In dit Gentse centrum moeten de betrokken koppels om de twee jaar aangeven of de embryo's verder bewaard moeten worden voor twee jaar of anders weggeschonken voor onderzoek of een ander koppel of vernietigd.

Geen problemen
De helft van de 40 procent die na de eerste periode besliste ze verder te bewaren, had er volgens onderzoekster Veerle Provoost nog geen concrete plannen mee en wilde de beslissing uitstellen en alle mogelijkheden openhouden. De belangrijkste reden voor de overige 60 procent om de embryo's niet verder te bewaren was de vaststelling dat hun gezin compleet was. (belga/ep)

 

Bron: Het Laatste Nieuws

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is