België neemt deel aan Ariane 6

Door Elke Sleurs op 3 december 2014, over deze onderwerpen: Wetenschapsbeleid

België neemt voor 165 miljoen euro deel aan de ontwikkeling van de nieuwe draagraketten Ariane 6 en Vega-C. Dat is 4,2% van de totale enveloppe van 3,8 miljard euro. Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs heeft zich daartoe geëngageerd in Luxemburg op de raad van ministers die bevoegd zijn voor de ruimtevaartorganisatie ESA. “De sleutelprogramma’s die wij ondersteunen, zorgen voor belangrijke investeringen in de Belgische industrie en het Belgische wetenschappelijk onderzoek”, zegt de staatssecretaris.

De ESA wil nu echt meedoen met de mondiale competitie op de lanceerdersmarkt. ,,De ESA wil ook garanderen dat kleine landen, zoals België, hun deel van de ontwikkelingen en de innovatie krijgen. Van iedere euro die België investeert, vloeit 6 euro terug naar België.”, zegt staatssecretaris Sleurs. “Daarnaast investeren wij vooral in programma’s die Belgische bedrijven en wetenschappers ten goede komen. Dat betekent wel dat de Belgische deelnemers nog meer dan in het verleden competitieve offertes zullen moeten indienen.”

Het gaat hier om een investering van 15 miljoen euro in het GSTP-programma, 14 miljoen in Artes, 20 miljoen in Small Mission Initiative en 20 miljoen in Prodex. Ook voor de exploitatie van het ISS neemt België met 25 miljoen euro 3% van de totale inspanning op zich.

Vlaanderen moet in principe 56% van de return van alle ruimtevaartinvesteringen krijgen. Momenteel is dat minder dan 40% is. ,,Voor de bedrijven in Vlaanderen is nu een inhaalbeweging ingezet”, zegt staatssecretaris Elke Sleurs. ,,Met deze investeringen geven we daar een eerste en belangrijke aanzet toe.”

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is