"De politiek kan niet langs de ene kant vanalles doen om zelfdoding te vermijden en aan de andere kant akkoord gaan met dit soort van euthanasie."

Door Elke Sleurs op 7 november 2013, over deze onderwerpen: Samenleving en ethische dossiers

Zestien kinderartsen hebben in een open brief opgeroepen om snel werk te maken van
de euthanasiewet voor minderjarigen. Ze zijn het politieke getalm beu. In de Senaatscommissie
bleek gisteren alvast een consensus te groeien tussen sp.a, Open Vld en oppositiepartij N-VA.
Open Vld en sp.a blijken bereid om in te gaan op de vraag van N-VA om euthanasie voor
psychisch lijden uit te sluiten.

Elke Sleurs (N-VA) stelde een amendement voor op het wetsvoorstel van liberalen en socialisten.
"Voor ons kan euthanasie niet voor psychisch lijden. De politiek kan niet langs de ene kant
vanalles doen om zelfdoding te vermijden en aan de andere kant akkoord gaan met dit soort van euthanasie. Euthanasie kan wel bij terminale aandoeningen, maar niet voor iemand die depressief is", zegt Elke Sleurs
die zelf arts en gynaecoloog is.WisselmeerderheidJean-Jacques De Gucht (Open Vld), Philippe Mahoux (PS) en Guy Swennen (sp.a) zijn bereid om het amendement te aanvaarden. "Maar we zullen toch nog moeten wachten op de stemming over enkele weken", zegt Sleurs. Open Vld en sp.a hebben de steun van N-VA nodig om die wet erdoor te krijgen, want CD&V heeft nog tal van bezwaren. De kans bestaat dus dat die wet er komt met een wisselmeerderheid. "Dat zou niet netjes zijn", vindt Els Van Hoof (CD&V). De toegeving die CD&V wil doen, is om de leeftijd voor euthanasie te verlagen tot 15 jaar. Voor de rest lopen ze alles behalve warm voor de voorstellen van paars. "De geneeskunde heeft de laatste jaren veel vooruitgang geboekt op vlak van pijnbestrijding", zegt Van Hoof. Bovendien geeft de bestaande wetgeving de arts al een kans om in gevallen van nood iemands leven te beëindigen. Het verschil met euthanasie is dat het in een noodtoestand de arts is die beslist. Bij euthanasie gaat het om een verzoek van de patiënt."De kinderartsen publiceerden hun brief in De Morgen. Die werd ondertekend door specialisten van de VUB, ULB, UGent en het Paola kinderziekenhuis in Antwerpen.De katholieke bisschoppen hebben zich in een gezamenlijke brief met de protestanten, moslims en joden gekant tegen de uitbreiding van de euthanasiewet.

Bron: Het Belang van Limburg, 7 november 2011

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is