Een goeie werknemer is een goeie werknemer

Door Elke Sleurs op 21 maart 2016, over deze onderwerpen: Armoedebestrijding, Gelijke kansen
goeie werknemer

Op 21 maart lanceren staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Elke Sleurs, ORBIT vzw en Pax Christi Wallonie-Bruxelles de campagne “Een goeie werknemer is een goeie werknemer”. Deze campagne zal de mogelijkheden van werkgevers versterken om ook competente werknemers met een migratieachtergrond te bereiken en aan te werven. KMO’s en social profit organisaties kunnen in het kader van deze campagne beroep doen op één dag gratis consultancy om hun sollicitatieprocedures te optimaliseren.

Een toekomstgerichte, diverse werkvloer begint met een goede sollicitatieprocedure. De inhoud en formulering van vacatureteksten, de kanalen waarlangs vacatures worden verspreid en het eerste contact tussen het bedrijf en de sollicitant zijn filters die er – vaak onbewust - voor zorgen dat werkzoekenden met een migratieachtergrond minder kans maken op een baan.

“75 % van de KMO’s zou geen uitgebouwde HR-dienst hebben”, zegt staatssecretaris Elke Sleurs. “Daardoor hebben zij vaak minder tijd om hun aanwervings- en sollicitatieprocedures onder de loep te nemen. Met de consultancy van 'Een goeie werknemer is een goeie werknemer' krijgen KMO’s en social profit ondernemingen de kans om - op een laagdrempelige manier - hun sollicitatieprocessen verder te professionaliseren. Hierdoor, creëren we een win-win-situatie voor mensen met een migratieachtergrond én voor bedrijven.”

Thomas Peeters, vanuit ORBIT vzw verantwoordelijk voor het project: “Zowel bedrijven als de samenleving halen voordeel uit meer diversiteit op de werkvloer. Binnenkort gaan de babyboomers met pensioen. Het is daarom hét moment om in te zetten op het bereiken van alle beschikbare werkkrachten. Nu al merken we dat vele vacatures niet ingevuld geraken. Dit terwijl steeds meer mensen met een migratieachtergrond goede en meervoudige werkcompetenties hebben.”

De afstand tot de arbeidsmarkt blijft groot: in 2014 was 68% van de Belgen op actieve leeftijd (20-64 jaar) aan het werk, in vergelijking tot 40% van de niet EU-burgers in België.

ORBIT en projectpartner Pax Christi Wallonie-Bruxelles willen met de campagne 'Een goeie werknemer is een goeie werknemer' werkgevers oproepen om het verschil te maken. De twee vzw’s ontwikkelden deze aanpak voor meer participatie op de arbeidsmarkt van mensen met een migratieachtergrond, samen met werkgeversorganisaties, arbeidsbemiddelaars, organisaties die werken rond diversiteit en werknemers met een migratiegeschiedenis. Dit project wordt gefinancierd door staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding Elke Sleurs.

Bekijk de campagnefilm op www.eengoeiewerknemer.be. KMO’s en social profit organisaties kunnen daar ook intekenen voor de gratis consultancy.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is