Elke Sleurs: "Parkeerkaarten van personen met beperking beter controleren"

Door Elke Sleurs op 4 juli 2016, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Personen met een beperking
Elke Sleurs: "Parkeerkaarten van personen met beperking beter controleren"

Naar schatting 200.000 vervallen parkeerkaarten van personen met een beperking zijn nog steeds in omloop. Tot nog toe verliep de controle ervan zeer moeilijk. Maar vanaf september worden die kaarten sneller en grondiger gecontroleerd. “Dan krijgen alle nieuwe en vernieuwde kaarten een QR-code”, zegt de bevoegde staatssecretaris Elke Sleurs. “Door die te scannen, kunnen agenten en parkeerwachters meteen zien of het om een geldige kaart gaat.”

“Daarnaast hebben we een lijst gemaakt met parkeerkaarten van personen die al zijn overleden, maar van wie de kaart nooit werd binnengebracht”, vervolgt de staatssecretaris. “Dankzij een app gaan agenten en parkeerwachters die databank kunnen raadplegen. Dat kan door de unieke nummers op de parkeerkaarten in te geven." Op termijn wil Sleurs de nieuwe parkeerkaarten bovendien uitrusten met een chip, die nog makkelijker te scannen valt door controleurs.

Topje van ijsberg

Elk jaar betrappen lokale agenten en parkeerwachters nog zo'n 39.500 chauffeurs die hun wagen onterecht zetten op een parkeerplaats voor een persoon met een beperking. Soms zijn daar ook bestuurders bij die misbruik maken van een vervallen parkeerkaart, meestal van mensen die intussen overleden zijn. Die betrapte bestuurders zouden echter maar het topje van de ijsberg vertegenwoordigen. “Die misbruiken moeten eruit”, stelt staatssecretaris Sleurs. “Het gebruik van vervallen, geleende of vervalste parkeerkaarten kunnen we niet langer tolereren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is