European Disability Card gaat van start

Door Elke Sleurs op 10 oktober 2016, over deze onderwerpen: Personen met een beperking, Verandering
European Disability Card gaat van start

Federaal staatssecretaris Elke Sleurs ondertekende mee een protocolakkoord voor de creatie van een European Disability Card in België. Dankzij die kaart kunnen personen met een handicap aantonen dat ze in België als zodanig erkend zijn. Daardoor komen ze in alle deelnemende landen van de EU in aanmerking voor specifieke toegangstarieven of andere voordelen in domeinen als cultuur, vrijetijdsbesteding en sport. “Deze kaart draagt bij tot een inclusiever Europa”, stelt Sleurs. 

“Personen met een handicap zullen in de deelnemende landen zeer eenvoudig en zonder drempel kunnen aantonen dat ze een handicap hebben”, verklaart de staatssecretaris voor Personen met een beperking. “Ze zullen, zonder discussies aan loketten, kunnen genieten van bijvoorbeeld specifieke voordelen voor welbepaalde culturele of sportieve evenementen.” De effectieve invulling daarvan is een geregionaliseerde materie. De Belgische deelname aan het project is dan ook een samenwerking tussen de vijf bevoegde ministers van dit land. Jong N-VA’er Pieter Paul Moens (op de foto met Elke Sleurs en het ondertekende protocolakkoord), die zelf ook een beperking heeft, was een belangrijke voortrekker van het initiatief. Meer daarover lees je hier.

Opstartfase

België is één van de acht landen die momenteel al deelnemen aan dit Europese project. Het ontvangt daarvoor een Europese subsidie van ruim 170.000 euro. De FOD Sociale Zekerheid is belast met het financiële beheer van het project. “De opstartfase loopt tot juli volgend jaar. In de lente is een kick-off-evenement voorzien om de burgers op de hoogte te brengen van het bestaan van deze nieuwe kaart. Het middenveld en gebruikersorganisaties zullen daarbij betrokken worden”, besluit Sleurs.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is