Euthanasie is geen lopende zaak

Door Elke Sleurs op 7 april 2011, over deze onderwerpen: Samenleving en ethische dossiers

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil zich niet uitspreken over de wenselijkheid van euthanasie bij 'psychisch lijden' van een niet-terminale patiënt. Dat antwoordde ze in de Senaat op een vraag van Elke Sleurs (N-VA). 

Het bejaarde koppel uit Vlaams-Brabant dat voor twee weken besloot gezamenlijk euthanasie te laten plegen, zorgt voor een nieuwe discussie over (de grenzen van) euthanasie (zie de Huisarts nr. 1004). De verschillende meningen die in de media over dit concrete geval werden gegeven, zetten senator Elke Sleurs aan tot een vraag aan de minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid. "Dokter Marc Cosyns deelde mee dat een niet-terminale partner van een terminale patiënt in aanmerking komt voor euthanasie en verwees hiervoor naar het concept 'psychisch lijden'. Prof. Wim Distelmans verklaarde dan weer dat wanneer iemand samen met zijn partner uit het leven wil stappen, zonder zelf terminaal ziek te zijn, dat geen euthanasie is, maar dat er dan sprake is van hulp bij zelfdoding. En dat is strafbaar." Het begrip 'psychisch lijden' zorgt ook binnen de evaluatiecommissie voor discussie. Daarom wilde Sleurs van Onkelinx weten of zij voorstander is van een uitbreiding van het toepassingsdomein van de euthanasiewet. "U zal begrijpen dat ik een ontslagnemende regering voor een dergelijke ethische en zeer gevoelige vraag niet kan binden", luidde het antwoord Onkelinx. De minister speelde de bal meteen door naar de Senaat: "Die heeft in het verleden al getoond de instantie bij uitstek te zijn om over grote ethische vraagstukken te debatteren."

Onkelinx is wel bereid om de vraag voor advies voor te leggen aan het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek. Aan dat comité stelde ze onlangs al de vraag hoe het staat tegenover de oprichting van in euthanasie gespecialiseerde ziekenhuizen.

Filip Ceulemans, De Huisarts

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is