Hulpdiensten kunnen gsm-bellers niet lokaliseren

Door Elke Sleurs op 26 november 2011, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg en welzijn

Software is nochtans klaar, maar geruzie over wie factuur betaalt. Men speelt met de veiligheid en het leven van mensen.
Twee van de drie oproepen naar een noodnummer gebeurt met een gsm. Met een vaste telefoon lezen de noodcentrales het adres van de beller meteen af, maar bij gsm's is die snelle plaatsherkenning nog altijd niet klaar. Nochtans is de software voorhanden. 'Maar niemand wil de installatie betalen', klaagt senator Elke Sleurs (N-VA) aan.

Men speelt met de veiligheid en het leven van mensen

Vorig jaar belden 4.887.946 Belgen naar de noodnummers 100 en 112 (medische hulp of brandweer) en 101 (politie). 63procent deed dat met een mobiele telefoon, 37 procent met een vast toestel. Maar vreemd genoeg zijn de noodcentrales beter af als de oproep via een vaste lijn gebeurt: het adres van de beller verschijnt dan meteen op het schermpje van de dispatcher. Bij gsm-oproepen moet de beller zelf uitleggen waar hij zich bevindt, waardoor vaak kostbare tijd verloren gaat om mensenlevens te redden. Nochtans bestaat de software om, via het gsm-signaal, de locatie van gsm-bellers automatisch te registreren. 'De technologie is al jaren voorhanden. Men weigert ze te installeren', signaleert senator Elke Sleurs (N-VA), die als gynaecologe in het UZ Gent werkt. 'Juridisch getouwtrek' tussen de betrokken partners is volgens haar de oorzaak van het getalm. 'Blijkbaar wil niemand de factuur betalen. Men speelt met de veiligheid en het leven van mensen. De betrokken ministers doen te weinig.'

Wet wijzigen

Al sinds 2008 sleutelen de federale ministers van Telecommunicatie en Binnenlandse Zaken, Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Annemie Turtelboom (Open VLD), aan een regeling. 'De vier gsm-operatoren in België betalen samen de factuur', meldt het kabinet van Van Quickenborne. 'Daarvoor moeten we echter de telecomwet wijzigen, zodat telecomwaakhond BIPT de bevoegdheden krijgt.' Sinds de val van de regering werd het dossier op de lange baan geschoven. 'Juist, maar de teksten zijn nu bijna klaar. Vanaf 21 december kan een nieuwe regering haar fiat geven.' Intussen heeft de nv Astrid, die de noodcentrales in ons land uitbaat, na het lange wachten zelf het heft in handen genomen. Eind oktober installeerde het de technologie -op eigen kosten- in de Waals-Brabantse noodcentrale van Waver. 'Bij elke gsm-oproep toont een cirkel op een geografische kaart waar de beller is', vertelt Frederik Langhendries van nv Astrid.

Enkele kilometers ernaast

Hoe dichter het gsm-net, hoe preciezer de locatiebepaling, al kan die er -zeker in landelijke regio's- nog enkele kilometers naast zitten. 'We weten wél meteen via welke gsm-mast de oproeper belt. Bij moeilijk te bepalen locaties zoals een snelweg of een natuurgebied is dat een enorme hulp.' De automatisch gsm-herkenning wordt nu overal in gebruik genomen. Midden december moeten alle elf provinciale noodcentrales in België uitgerust zijn.

Bron: Vincent Douchy, Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is