Laatste fase renovatie Afrikamuseum ingezet

Door Elke Sleurs op 5 mei 2016, over deze onderwerpen: Wetenschapsbeleid
Afrikamuseum

Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs heeft 2,7 miljoen euro vrijgemaakt voor de inrichting van de permanente tentoonstelling van het Museum voor Midden-Afrika in Tervuren. Daarmee is de laatste fase ingezet van de renovatie van het museum. Volgend jaar in oktober opent het opnieuw zijn deuren. De renovatie zit perfect op schema.

In december 2013 ging het museum dicht voor een grondige renovatie van het gebouw, dat dateert uit 1910. De laatste aanpassingswerken waren gebeurd naar aanleiding van Expo 58, bijna 60 jaar geleden. De bouwwerkzaamheden, die 66 miljoen euro hebben gekost, worden binnenkort afgerond.

Het meest opmerkelijke onderdeel van het project is ongetwijfeld het nieuwe glazen ontvangstpaviljoen, waarin alle niet-museale functies worden ondergebracht, zoals het onthaal, de museumshop en de brasserie. Het nieuwe paviljoen wordt met het eigenlijke museum verbonden door een nieuwe onderaardse galerij, waarin twee tentoonstellingszalen en een polyvalente zaal worden ingericht.

Rest nu nog de herinrichting van het nieuwe museum. Om het museum toe te laten een groter deel van zijn unieke en wereldvermaarde collecties tentoon te stellen wordt de oppervlakte bijna verdubbeld van 6.000 m² tot meer dan 11.000m², verspreid over 24 zalen.

De totale kosten voor die herinrichting zijn geraamd op 7,7 miljoen euro. Daarvan had staatssecretaris Sleurs vorig jaar reeds 1 miljoen euro vrijgemaakt via de one shot-investeringen voor de federale wetenschappelijke instellingen (FWI), waarvan het Museum voor Midden-Afrika er één is. Sponsoring door Toerisme Vlaanderen, de Nationale Bank en de Nationale Loterij zijn goed voor respectievelijk 545.000, 425.000 en 250.000 euro.

Van de resterende herinrichtingskosten ten belope van 5,4 miljoen euro heeft staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs nu de helft – 2,7 miljoen euro – vrijgemaakt. “We moeten ervoor zorgen dat musea mensen van alle leeftijden blijven aantrekken”, zegt staatssecretaris Sleurs. “Veertig procent van de jongeren onder de 25 gaat nooit naar het museum. Jongeren zien musea soms te veel als een plaats waar ze moéten naar toe gaan. Dat terwijl bijna 70 procent van de 65-plussers wel geregeld een museum bezoekt. Onze musea moeten we omvormen tot plaatsen waar we met zijn allen wíllen naartoe gaan, waar we willen geprikkeld of geïmponeerd worden. De musea van de toekomst zijn gelaagd, dynamisch en uitnodigend. Het Museum voor Midden-Afrika, opgericht in 1898, wordt dankzij deze herinrichting klaargestoomd voor de 21ste eeuw.”

Een van de speerpunten van het beleid van staatssecretaris Sleurs is dat de FWI in het kader van hun responsabilisering meer werk moeten maken van gemengde financiering en dus niet enkel rekenen op overheidsdotaties, maar ook privégelden aanboren. Museumdirecteur Guido Gryseels: “Het doel is om via sponsoring en crowdfunding de resterende 2,7 miljoen euro bijeen te kunnen brengen. Dankzij de vrijgekomen middelen zal het museum zeker de geplande openingsdatum van oktober 2017 halen. Het nieuwe museum wordt in alle aspecten een hedendaags museum en een ontmoetingsplaats voor al wie interesse heeft in Afrika." 

Het Museum voor Midden-Afrika trok voor de renovatie jaarlijks 160.000 bezoekers. Voor het (her)openingsjaar wordt gerekend op 300.000 bezoekers.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is