Meeste ongevallen in Sint-Denijs-Westrem op maar twee locaties

Door Elke Sleurs op 9 maart 2021, over deze onderwerpen: Gent

(Afbeelding © fvv). Net nu er een circulatieplan aankomt voor Sint-Denijs-Westrem, geeft de politie ongevallencijfers vrij. Het gros der ongevallen gebeurt rond The Loop of op de Kortrijksesteenweg. Ook op doorgangswegen in het dorp is het opletten voor zwakke weggebruikers. Sint-Denijs-Westrem houdt de adem in. Gents schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen) zal vóór de zomer de verschillende opties op tafel leggen voor een nieuw circulatieplan in de deelgemeente. Een belangrijke factor daarbij zijn de ongevallen. Gedetailleerde ongevallencijfers die de Gentse politie heeft vrijgegeven op vraag van Elke Sleurs (N-VA), tonen dat de meeste ongevallen tussen 2018 en 2020 plaatsvonden op de drukke Kortrijksesteenweg en aan The Loop (Maaltekouter). De drukste wegen zijn logischerwijze de gevaarlijkste. Maar ook op en rond het Gemeenteplein van Sint-Denijs-Westrem gebeuren nogal wat wat ongevallen. In de Beukenlaan en de Stijn Streuvelslaan raakte een fietser zwaargewond na een ongeval met een auto.

Basisscholen

‘Er is nog veel werk aan de verkeersveiligheid', zegt buurtbewoner Andres Vermeire. ‘Ook in schoolomgevingen is het gevaarlijk, onder andere door sluipverkeer en overdreven snelheid.' De twee basisscholen van Sint-Denijs-Westrem trekken al lang aan de alarmbel. ‘Tachtig procent van de leerlingen woont op minder dan drie kilometer van school, maar slechts een derde komt te voet of met de fiets', zegt Vermeire. ‘ Het is te onveilig , is een van de belangrijke redenen.' Het verkeer in Sint-Denijs-Westrem veiliger maken, is een van de doelstellingen van het komende circulatieplan. Wat daar precies in zal staan, is nog niet bekend. De Beukenlaan, een drukke as tussen het dorp en Gent-centrum, zal alvast ‘gepaste aandacht' krijgen, liet schepen Watteeuw eerder al verstaan. 

Petitie voor zebrapad bij Parkbos

Wie naar het Parkbos gaat via het portaal Grand Noble, heeft het al gemerkt: daar ligt wel een oversteekplaats, maar geen zebrapad. De oversteek van de drukke Kortrijksesteenweg , in het verlengde van het pad naar Kasteel Borluut, is nochtans populair bij fietsers, voetgangers en joggers. Maar auto's rijden nu vaak gewoon door, zonder hen over te laten steken. Inwoners vragen daarom aan de wegbeheerder, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), om er een zebrapad aan te leggen. Een petitie werd in een week tijd al meer dan 300 keer ondertekend. ‘We willen duidelijk maken dat er nood aan is', zegt buurtbewoner Andres Vermeire. Het AWV verwijst naar een zebrapad vlakbij, in de Rosdamstraat. ‘Maar niemand gebruikt dat zebrapad ', zegt Vermeire. ‘Aan het Parkbos wordt veel vaker overgestoken. Er zijn niet alleen de wandelaars en de scouts die van en naar het Parkbos gaan , er zijn daar gewoon ook meer winkels, huizen en bushaltes.'

Bron: https://www.standaard.be/cnt/dmf20210308_98085877?&articlehash=537E070BE...

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is