Na klachten over ‘etnisch profileren’: Gent laat eigen politiecontroles onderzoeken

Door Elke Sleurs op 14 januari 2021, over deze onderwerpen: Gent

Gent - Het Gentse stadsbestuur laat de identiteitscontroles van zijn eigen politie onderzoeken. Daarvoor wordt een speciale werkgroep opgericht. Er zijn klachten dat een ‘Mohammed’ veel vaker wordt gecontroleerd in Gent dan een ‘Mathias’. Etnisch profileren is een gevoelig thema, maar cijfers bestaan er niet over. “Het effect op burgers van politiecontroles is onvoldoende gekend.”

Het stadsbestuur richt een werkgroep op om de identiteitscontroles van zijn eigen Gentse flikken onder de loep te nemen. Onderzoekers zullen bekijken of de opleidingen die de Gentse politieagenten krijgen over eerlijke identiteitscontroles, hun effect bereiken. Daarnaast wordt ook de ‘professionaliteit’ van de identiteitscontroles doorgelicht.

Etnisch profileren

Het onderzoek moet in kaart brengen of de Gentse politie een probleem heeft met etnisch profileren. Dat is het vaker controleren van mensen (vooral jongeren) met een donkerder huidskleur of een buitenlands klinkende naam. Gentse jongeren kaartten al lang aan dat een ‘Mohammed’ veel vaker door de politie wordt tegengehouden dan een ‘Mathias’ – onterecht. Maar het is een blinde vlek. De politie houdt niet bij wat de herkomst is van iemand die wordt gecontroleerd. Of bepaalde groepen in Gent dus meer worden gecontroleerd, is voorlopig niet hard te maken.

Brugse Poort

De Gentse politie gaat meewerken aan het onderzoek. De heisa van vorig jaar rond drugs in de Brugse Poort en de strenge politiereactie die daarop volgde, zette het debat over de identiteitscontroles al op scherp. Groen ging toen in tegen de hardere lijn van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) en de politie. Tijdens de coronacrisis kwamen ook klachten binnen van groepjes jongeren die zich geviseerd voelden door politiecontroles. Het politiekorps neemt de zaak ernstig maar ontkent dat controles gebeuren louter op basis van kleur of afkomst. In 2020 werd al een korte opleiding opgestart over ‘professioneel profileren’. Elke agent moet die volgen en krijgt nog eens duidelijk de richtlijnen uitgelegd. “Maar het effect op burgers van die politiecontroles is onvoldoende gekend”, zegt Astrid De Bruycker (SP.A), schepen van Gelijke Kansen. “Mogelijks staat de politie tijdens controles iets te weinig stil bij de negatieve effecten”, klinkt het in een nieuw actieplan.

Betuttelend

Het onderzoek krijgt in de gemeenteraad kritiek van de N-VA. “Dit getuigt van weinig vertrouwen in het professionalisme van onze politiemensen en een controlerende en betuttelende houding”, zegt Elke Sleurs. “Het uitgangspunt lijkt te zijn dat veel Gentenaars racistisch zijn of discrimineren.” Volgens schepen De Bruycker is het een “win-win voor politie en burger.” Onderzoek toont aan dat meer controles niet noodzakelijk leiden tot minder criminaliteit. “Controles mogen het vertrouwen in de politie niet ondermijnen.”

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20210113_97701327

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is