On Wheels krijgt projectsubsidie van 40.000 euro.

Door Elke Sleurs op 25 april 2016, over deze onderwerpen: Personen met een beperking

Staatssecretaris voor personen met een handicap Elke Sleurs geeft dit jaar een projectsubsidie van 40.000 euro aan On Wheels voor de verdere uitbouw en ontwikkeling van hun toegankelijkheidsapp. Deze app stelt personen met een handicap in staat om met zeer persoonlijke settings, de locaties te consulteren die voor hem/haar toegankelijk zijn. Met de projectsubsidie zullen onder meer rolroutes worden uitgetekend en komt er ook een versie voor de smartwatch.

Sleurs ondersteunde ook vorig jaar On Wheels. “Toegankelijkheid is een hoeksteen van onze samenleving”, zegt staatssecretaris Sleurs. "Het project On Wheels is een modelvoorbeeld van private en publieke samenwerking. Deze geëngageerde sociale ondernemers kiezen resoluut voor innovatie en nieuwe technologieën om de toegankelijkheid te bevorderen. Ze slagen er ook in brede samenwerkingsverbanden op te zetten met zowel grote commerciële bedrijven, non-profit organisaties en vele vrijwilligers. De verdere uitbouw van de app is must. De objectieven voor 2016 zijn ambitieus.”

De objectieven voor 2016:

  • In 2016 worden alle openbare gebouwen van Vlaanderen in kaart gebracht. Op die manier wordt voor het hele Vlaamse land de toegankelijkheid van de openbare gebouwen in de app ter beschikking gesteld. Eenzelfde oefening zal gebeuren voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Wallonië. 
  • Tegen eind 2016 komen er 20 nieuwe steden en gemeenten bij in de app. Momenteel zijn er 6 steden (Gent, Antwerpen, Hasselt, Kortrijk, Brugge en Tienen). 
  • Een belangrijk aspect is de ontwikkeling van rolroutes. Dat zijn aaneengesloten lussen/trajecten met voldoende toeristische aantrekkelijkheid die 100% rolstoeltoegankelijk zijn. Het is de bedoeling deze zowel in het straatbeeld als in de app te visualiseren. De eerste twee routes bevinden zich in Gent.  Een route leidt door de bloemenpracht van de Floraliën en de tweede route heeft als thema 'cultuur in Gent’ meegekregen.
  • Innovatie is belangrijk, het is de sleutel naar groei en succes. De app wordt permanent verbeterd, moet meer functionaliteiten aankunnen en op andere dragers zichtbaar worden. Zo komt er een versie van de app voor de smartwatch.
  • Er wordt een proefproject opgestart in Vlaams-Brabant rond parkeerplaatsen voor personen met een handicap. On Wheels zal die allemaal in kaart brengen, een analyse doen en daarmee aan de slag gaan om beter en uniform parkeerplaatsen te kunnen integreren in het straatbeeld. Innovatieve oplossingen om het gebruik van aangepaste parkeerplaatsen te optimaliseren, primeren in dit proefproject.

"On Wheels heeft op een jaar tijd heel wat gerealiseerd naar toegankelijkheid", zegt Karl Thiry van On Wheels. "Een nieuwe versie van de app, veel extra data, heel wat steden die willen opgemeten worden, de eerste stappen naar rolroutes,… Dat hebben we te danken aan heel wat mensen en organisaties.We zijn al de mensen dankbaar die hun steentje hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van On Wheels. Ook het Kabinet heeft ons een riem onder hart gestoken, hun morele steun en financiële inspanningen geven ons vleugels.”
Voorzitter van On Wheels Michiel Desmet: "On Wheels groeit dag na dag en zet toegankelijkheid, sinds ruim een jaar, in België écht op de kaart! Deze steun geeft ons financieel en moreel slagkracht om dit blijvend waar te maken.” “Het is fantastisch hoe ons On Wheels verhaal mee groot gemaakt wordt door vele anderen!", vult ondervoorzitsters Joke Van der Auwera aan. 
 
"Doordat we zelf in een rolstoel zitten, ondervinden we dagelijks dat er nog heel wat hindernissen zijn in België” besluit Rob Geertsen, IT specialist en bouwer van de app. "Er is nood aan correcte informatie die op één plaats terug te vinden is. Onze app kom aan die nood tegemoet.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is