Ooit werd het beloofd, maar de Gentse rosse buurt gaat niet verhuizen

Door Elke Sleurs op 26 september 2020, over deze onderwerpen: Gent

(Afbeelding © Wannes Nimmegeers). De ambitie om de Gentse prostitutiewijk te verhuizen of in te krimpen, lijkt gelost. Na enkele onrustige maanden voor de zomer stuurde de politie wel hondenpatrouilles naar de wijk. Maar een politiekantoor openen in de rosse buurt zit er niet in.

Het was een onrustig voorjaar in de rosse buurt in Gent. Toen de lockdownregels werden versoepeld en de wijk weer tot leven kwam, meldden bewoners een opstoot van overlast door drugdealers, rondhangende mensen en lawaai.

De politie reageerde door haar aanwezigheid in de prostitutiewijk op te voeren en stuurde onder meer hondenpatrouilles op pad. Een driemaandelijks overleg met buurtbewoners is ook ingevoerd. Daarin wordt overlegd met burgemeester, politie en wijkbewoners en kunnen bepaalde overlastproblemen worden besproken.

Vier camera’s

De politie belooft de wijk in de gaten te blijven houden. Er hangen ook vier camera’s. Maar van het sluiten van bars, of zelfs de hele wijk verhuizen, iets wat oud-burgemeester Daniël Termont lang beloofde, is geen sprake meer.

Dat bleek toen Elke Sleurs (N-VA) in een commissiezitting van de Gentse gemeenteraad afgelopen week burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) om een “structurele oplossing” vroeg. Termont beet zijn tanden stuk op dure en slopende gerechtelijke procedures tegen baruitbaters. Die trokken tot bij de Raad van State om open te kunnen blijven, met succes. Die assertieve aanpak lijkt nu gelost.

Ook een politiekantoor openen in de wijk, iets wat in Antwerpen bijvoorbeeld gebeurde, is geen optie in Gent. “Het korps verkiest meer blauw op straat”, zegt De Clercq. In het bestuursakkoord van de Gentse bestuursploeg wordt een ‘integraal actieplan om overlast te bestrijden’ beloofd, maar daarover is niets te horen.

De situatie in de prostitutiewijk kalmeerde deze zomer enigszins, maar eind augustus bijvoorbeeld werd de wijk nog eens opgeschrikt door een zware vechtpartij.

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20200926_93994705

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is