U bent hier
Palliatief forfait voor medische kosten wordt vaak te laat aan gevraagd.
Bijna 15.000 mensen genieten van een palliatief forfait. Ruim vier op de tien overlijden binnen de maand.
Wie ongeneeslijk ziek is en niet lang meer te leven heeft, kan bij de ziekteverzekering een palliatief forfait aanvragen. Dat betekent dat het remgeld wegvalt bij alle onderzoeken en alle huisartsbezoeken.
De maatregel is van toepassing op patiënten die thuis verzorgd worden. Hij is drie maanden geldig, en kan eenmaal verlengd worden, voor nog eens een periode van drie maanden.
Het aantal aanvragen voor zo'n forfait is in 6 jaar tijd met 20 procent gestegen. Daarin zijn ook de tweede aanvragen begrepen.
Maar ook het aantal patiënten dat zo'n forfait voor het eerst aanvraagt, steeg met ruim 18 procent. Het ging in 2011 om bijna 15.000 mensen.
Dat vernam senator Elke Sleurs (N-VA) van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS).
Marge
Sleurs vindt het een goede zaak dat meer mensen de weg vinden naar die tegemoetkoming. Toch is er nog verbetering mogelijk, zegt ze. Want vier op de tien mensen die zo'n forfait aanvragen, overlijden binnen de dertig dagen, terwijl ze toch minstens drie maanden recht hebben op het forfait.
‘Het is natuurlijk moeilijk in te schatten wanneer iemand gaat sterven', zegt Sleurs. ‘Maar er is daar toch nog een duidelijke marge. Blijkbaar schakelen velen te laat over van acute naar palliatieve zorg. Men zou het levenseinde al vroeger tijdens het ziekteproces ter sprake moeten kunnen brengen. Dat vraagt een mentaliteitswijziging, ook bij zorgverstrekkers.'
Er zijn ook duidelijk meer aanvragen uit Vlaanderen. ‘Vlaanderen is meer dan Wallonië gericht op thuiszorg bij het levenseinde', zegt Sleurs.
Eerder vernam ze via schriftelijke vragen dat 60 procent van de uitgaven aan palliatieve zorg boven de taalgrens wordt besteed.
Vlaanderen besteedde in 2006 75 miljoen euro aan palliatieve zorg. Vorig jaar stegen die kosten tot 111,6 miljoen euro.
Bron: De Standaard