Poolexpeditie is vertrokken

Door Elke Sleurs op 7 november 2015, over deze onderwerpen: Wetenschapsbeleid

Op zaterdag 7 november vertrok de eerste ploeg van de Belgische wetenschappelijke expeditie naar het poolstation Prinses Elisabeth op Antarctica. Staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Elke Sleurs zwaaide de ploeg uit op de luchthaven van Zaventem. Het was een boeiende ontmoeting met de expeditieleden en hun familie.

”Ik wil deze sterke en gedreven ploeg van harte danken voor hun inzet en enthousiasme" benadrukte Elke Sleurs. "De voorbereiding verliep door omstandigheden niet over een leien dak. Maar is het duidelijk dat de beslissingen die we genomen hebben de juiste waren. Dat werd ondertussen ook bevestigd door een uitspraak van de Rechtbank van Eerste Aanleg in Brussel. We hebben met de federale regering woord gehouden en de continuïteit van het poolstation en de wetenschappelijke expeditie gewaarborgd. Bovendien hebben we met mevrouw Chiara Montanari zondermeer een topper binnengehaald om de expeditie te leiden. Ik wil ook het Poolsecretariaat en de voorzitter van de beleidsraad, Patrick Keuster, uitdrukkelijk bedanken voor hun intense voorbereidende werk. We hebben als een hechte ploeg gewerkt en het resultaat is er. Vandaag vertrekt onze expeditie. Ik wens jullie allemaal bijzonder veel succes en een behouden reis.”

De ploeg die vertrok bestond uit 12 personen: 7 van Defensie, 4 van AntarctiQ bvba en expeditieleider Chiara Montanari. Ze zullen het poolstation klaar maken voor de aankomst van de wetenschappers later deze maand. In totaal zullen 31 mensen het poolstation bemannen van november tot februari. In die periode worden verschillende wetenschappelijke onderzoeksprojecten uitgevoerd.
 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is