Primus van het Vlaams Parlement

Door Elke Sleurs op 7 april 2014, over deze onderwerpen: Gezondheidszorg en welzijn, Samenleving en ethische dossiers

1. Op welke verwezenlijking bent u het meest trots?
"Ik heb natuurlijk één groot dossier afgerond: de uitbreiding van de euthanasiewet. Daar ben ik trots op, want het blijft toch een lastig onderwerp. Eerst moest ik een consensus zoeken binnen mijn eigen partij en vervolgens met de andere partijen. Als je dan uiteindelijk je stempel kunt drukken op zo'n ethisch dossier en de aanpassingen krijgt die je vraagt, voelt dat goed. Daar kan ik moeilijk over liegen."

2. Wat wil u tijdens de volgende legislatuur bereiken?
"Ik verhuis van de Senaat naar het Vlaams parlement. Dat wordt een totaal andere omgeving, maar ik zal me blijven focussen op de belangrijke zorgthema's. Preventie, drugs- en alcoholbeleid zijn allemaal Vlaamse bevoegdheden waar de komende jaren nog meer dan genoeg werk is. Ook onze seniorenzorg kan beter."

3. Wie verdient volgens u de prijs van beste parlementslid?
"Dan nomineer ik mijn fractieleider in de Senaat, Huub Broers. Hij is een integer man, een harde werker en een goede collega. Je mag niet onderschatten hoeveel tijd het kost om zo'n parlementsfractie te leiden. Zeker als je daarnaast ook nog burgemeester van Voeren bent."

4. Heeft u tips voor uw minder succesvolle collega's?
"Dossierwerk vind ik belangrijk. Je ziet soms dat parlementairen snel snel een wetsvoorstel indienen om toch maar in de media te komen, maar zo werkt het niet. Ik zorg altijd dat mijn voorstellen de inhoudelijke toets kunnen doorstaan. Dat is ook de enige manier om je plannen te blijven verdedigen. Als je om de haverklap moet knutselen aan de teksten is dat meestal een veeg teken. Dus collega's, ik hoop dat dit niet schooljuffrouwachtig overkomt, maar heb geduld." (lacht)

Uit De Morgen 7 april 2014 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is