Rosse buurt weer op ontploffen

Door Elke Sleurs op 25 september 2013, over deze onderwerpen: Gent

De buurt rond het Gentse prostitutiekwartier staat weer op springen. Vechtpartijen, drugs, geluidsoverlast, illegale prostituees en pooiers, zwerfvuil: het is schering en inslag aan de Zuid. De voorbije zomer bleef het er vrij kalm, maar de laatste weken loopt het er weer de spuigaten uit. Ook de veelbesproken Noord-Fransen zijn massaal teruggekeerd, grotendeels om herrie te schoppen. De buurtbewoners smeken om een oplossing: camerabewaking en vaste sluitingsuren voor de cafés. Dat ligt voorlopig moeilijk.

De hoerenbuurt blijft dus een zorgenkind voor Gent. De problemen slepen al langer aan, maar ook een verstrengde aanpak van de politie brengt onvoldoende zoden aan de dijk. De miserie blijft duren: in de rosse buurt zelf, maar ook aan de rand ervan. Zo leggen vier cafés in de Zuidstationstraat - tussen het Wilsonplein en Sint-Anna - een zware druk op de buurt. Sinds het begin van het jaar stelde de politie er al 50 processen-verbaal op. "Het loopt de spuigaten uit: drugs, vechtpartijen, nachtlawaai: noem maar op. Ik ben zelf ook al een paar keer bedreigd", zegt een buurtbewoner, die omwille van de bedreigingen zijn naam liever niet in de krant ziet. "De politie doet wat ze kan, maar het is dweilen met de kraan open. Er moeten grondige oplossingen komen. We willen vaste camerabewaking waarvan de beelden gebruikt worden bij incidenten. We pleiten ook voor een vast sluitingsuur voor die cafés: om middernacht de deuren sluiten, tot 10 uur 's ochtends. Want ook kinderen die naar school gaan, worden soms met zo'n taferelen geconfronteerd." Met die voorstellen trekken een resem mensen en handelaars uit de buurt morgenavond naar een buurtvergadering met de stad. Die worden regelmatig belegd en telkens voorgezeten door burgemeester Daniël Termont.

Privacy

Of hij kan ingaan op de voorstellen van de buurt, is erg twijfelachtig. De stad kan niet zomaar verplichte sluitingsuren opleggen. Dat kan alleen voor specifieke zaken, na een opeenstapeling van klachten. Ook de camerakwestie ligt moeilijk. In Gent zijn op het openbaar domein alleen camera's toegelaten tijdens de Gentse Feesten of om sluikstorters te betrappen. Permanente bewaking werd afgehouden met privacy-argumenten. Dat ligt zeker gevoelig in een prostitutiebuurt, waar veel mensen liever niet gezien worden. Een laatste strohalm voor de buurtbewoners kan dan weer een eventuele volledige verhuis van de rosse buurt zijn. Gemeenteraadslid Elke Sleurs (N-VA) stelde dat enkele maanden geleden al voor. Datzelfde voorstel haalde ze nu van onder het stof. "Dat is niet zo eenvoudig: waar moet die buurt dan heen? In Antwerpen gebeurde dat wel al, daarom gaan we met enkele mensen praten over hun ervaringen. Er zijn binnenkort gesprekken met een oud-hoofdcommissaris en de projectleider voor de herontwikkeling van het Schipperskwartier. Als iemand ideeën heeft: laat het ons dan zeker weten."

Bron: Het Laatste Nieuws, 25 september

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is