Elke Sleurs lanceert onderzoek naar pesten van werknemers met een handicap

Door Elke Sleurs op 27 oktober 2015, over deze onderwerpen: Personen met een beperking

Staatssecretaris Elke Sleurs start een onderzoek naar pestgedrag ten aanzien van werknemers met een handicap. Bijna een kwart van de mensen met een zware arbeidshandicap zegt gepest te worden op zijn werk. “Die cijfers van de SERV-enquête zijn onthutsend”, zegt staatssecretaris voor Mensen met een Beperking Sleurs. “Dergelijk pestgedrag beschouw ik als een vorm van geweld tegen mensen met een handicap.”

Het onderzoek moet de oorzaken van pestgedrag tegen mensen met een handicap nagaan. Die kunnen te maken hebben met de organisatie van het werk, met een werksfeer die mensen die ‘anders’ zijn moeilijk accepteert of met een discriminerende houding van individuele pesters. “Soms zijn daders van pestgedrag zich zelf niet bewust van de effecten van hun gedrag op het slachtoffer”, zegt Sleurs. “Maar ook dan moeten zij daar zeker op aangesproken worden.”

Het kabinet van de staatssecretaris zit morgen samen met het Directoraat-Generaal Handicap over de problematiek. “In een inclusief maatschappijmodel zou het de normaalste zaak van de wereld moeten zijn dat ook personen met een handicap volwaardig hun capaciteiten kunnen benutten”, zegt staatsecretaris Sleurs. “Zij moeten volgens hun mogelijkheden actief kunnen zijn op de arbeidsmarkt. Het is van het grootste belang dat dit in de best mogelijke omstandigheden gebeurt. Mocht uit het onderzoek blijken dat de antipestwet van 2014 niet voldoet, zal ik een aanvulling of wijziging bepleiten bij mijn collega van Werk.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is