Vandaal kerkhof Wondelgem gevat: “Camera’s komen er niet, maar we waarderen het stuk groen op en zetten bewoners in voor onderhoud”

Door Elke Sleurs op 8 december 2020, over deze onderwerpen: Gent

(Afbeelding © Freddy De Croock). Het was schrikken voor de inwoners van Wondelgem, toen bleek dat vandalen nog maar eens het kerkhof hadden beschadigd. De secretaris van de kerkraad vroeg om camerabewaking, maar die zal er niet komen. Wel komt er een pilootproject, waarbij de stad het kerkhof zal opwaarderen, en de buurt mee zal instaan voor het onderhoud.

Elke Sleurs (N-VA) wilde weten hoe het verder moet met het kerkhof van Wondelgem, waar al ettelijke keren vandalen tekeer zijn gegaan. “De politie neemt dit ernstig”, verzekert burgemeester Mathias De Clercq. “Onderzoek heeft uitgewezen dat alle schade vermoedelijk is aangebracht door één persoon, iemand met psychiatrische problemen. De dader is opgenomen in een psychiatrische instelling.”

“ Alle begraafplaatsen van Gent worden op zeer regelmatige tijdstippen bezocht door politiepatrouilles, en klachten van burgers worden meteen gecontroleerd”, aldus De Clercq. “Camera’s op het kerkhof van Wondelgem zullen er voorlopig niet komen. Mocht zich opnieuw vandalisme voordoen, dan kan dit uiteraard herbekeken worden.”

Lokale gemeenschap

Wat niet wil zeggen dat er niks zal gebeuren. “De opwaardering van het kerkhof aan Wondelgem-Dries staat op de planning", zegt schepen van burgerzaken Mieke Van Hecke (CD&V). “Nog deze week is er een overleg gepland met de kerkraad, de heemkundige kring en andere geïnteresseerden. We willen van dit kerkhof een pilootproject maken, waarbij de buurt nauw betrokken wordt. Concreet willen we minder waardevolle graven die staan te verkommeren, weg doen. Zo kunnen we meer plaats maken voor groen, maar zo zullen ook de graven die wel erfgoedwaarde hebben beter tot hun recht komen. Uiteraard gebeurt alles met het meeste respect. Oude waardevolle graftekens op kelders zullen we herstellen, het kinderperk en het oorlogsperk worden opgewaardeerd. Dat is een prioriteit de komende twee jaar. We willen de lokale gemeenschap erbij betrekken, en hen mee verantwoordelijk maken voor dit mooie, beschermde stukje Gent. Eventueel kunnen we peters en meters voor de graven zoeken, zodat de zorg niet enkel op de schouders van de stad komt. Op die manier krijgt het kerkhof ook een plek in het lokaal leven. Hergebruik van de graven kan niet, op het kerkhof van Wondelgem worden geen mensen meer begraven.”

Bron: Het Laatste Nieuws, https://www.hln.be/gent/vandaal-kerkhof-wondelgem-gevat-camera-s-komen-e...

© Sabine Van Damme

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is