We willen een politieke factor worden in Gent

Door Elke Sleurs op 1 februari 2012, over deze onderwerpen: Gent

GENT - Siegfried Bracke trekt bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober de lijst van N-VA. Gemeenteraadslid en volksvertegenwoordiger Helga Stevens is lijstduwer. Isabelle De Clercq verandert nog eens van partij en staat op de vijfde plaats. ‘Wij willen een politieke factor worden in Gent', zegt Bracke over zijn ambities. 

Een verrassing is het geenszins. Het was de voorbije weken enkel wachten tot Siegfried Bracke zich officieel als lijsttrekker zou voorstellen.

Op de tweede plaats volgt Elke Sleurs. Zij is gynaecologe in het UZ en senator. Plaats drie wordt gereserveerd voor ‘een wit konijn'. Op vier volgt Karlijn Deene (30), historica en raadgever van minister Bourgeois.

Geloofwaardigheid

Op vijf staat Isabelle De Clercq. Zij heeft sinds 1992 zitting in de Gentse gemeenteraad en stapte in 2009 over van CD&V naar LDD. ‘Ik kan me voor 100 procent vinden in het N-VA-programma. Ik ben al jaren flamingant. Ik heb altijd in de oppositie gezeten en moeten knokken, maar ik sta voor de mensen', zegt ze. In 2006 haalde ze 3.041 voorkeurstemmen, goed voor twee CD&V-zetels. Ze denkt niet dat haar geloofwaardigheid wordt aangetast.

Kamerlid Peter Dedecker neemt de 50ste plaats in, hoogleraar en Vlaams-nationalistische opiniemaker Mathias Storme de 49ste plaats. OCMW-raadslid Jeroen Lemaître zal de provincieraadslijst trekken.

Siegfried Bracke stelt dat het paarse stadsbestuur goede dingen heeft gedaan voor de stad. ‘Maar de snee is er af, de mayonaise pakt niet meer. We moeten Paars niet meer breken, want Paars is opgeblazen de dag dat het kartel SP.A-Groen er kwam. Wij zijn het enige echte alternatief voor alle Gentenaars. Ik roep Open VLD en CD&V op voor zichzelf te kiezen en zich niet te laten gebruiken voor een project dat niet het hunne is', zegt Bracke.

Veilig wonen

Over de ambities zegt Bracke dat hij beter wil doen dan de verkiezingen in 2006, toen N-VA één zetel haalde. ‘We gaan niet meteen alle pannen van het dak kunnen spelen, maar we willen een factor zijn, een belangrijke speler.' Bracke zegt dat hij zijn mandaat als kamerlid wil combineren met de gemeenteraad.

Hij haalde uit naar Groen die ‘bedelaars als ondernemers beschouwt' en over krakers zegt dat ze ‘geen mensen uit hun huis zetten'.

‘SP.A-Groen wil een beleid voeren voor kansengroepen en niet voor alle Gentenaars. Mijn partij zal dergelijk beleid niet toelaten', zegt Bracke. N-VA noemt ‘wonen en veilig wonen' kernpunten van het programma. ‘Gent is zeker de schoonste stad van de wereld, maar er vertrekken te veel jonge mensen en de realisatie van grote projecten duurt onnoemelijk lang. Wij willen een mobiliteitsbeleid zonder taboes en geen belastingverhoging. De komende pensioneringsgolf bij het stadspersoneel kunnen we aangrijpen om dat bestand flink af te slanken. Het OCMW moet een beleid à la Monica De Coninck voeren.'

Bron: Siegfried Bracke in Het Nieuwsblad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is