Gevaarlijke hersenvliesontsteking in opmars?

Door Elke Sleurs op 13 september 2018, over deze onderwerpen: Welzijn en gezondheid

Nederland geveld door hersenvliesontsteking?” zou een krantenkop kunnen zijn maar ik vrees dat dit de feitelijke realiteit is dezer dagen. Voor dit jaar al zijn er 18 mensen aan deze infectie overleden. En 78 mensen zijn besmet geraakt. De Nederlandse overheid heeft beslist om meer dan honderdduizend jongeren van 14 jaar binnenkort te laten vaccineren. En het vaccin tegen de meningokokbacterie type W, de wetenschappelijke benaming voor hersenvliesontsteking is opgenomen in het vaccinatieprogramma voor baby’s van 14 maanden.     

Vlaanderen blijft voorlopig gespaard van een echte uitbraak. Maar ook hier moeten we waakzaam blijven. Vorig jaar zijn er 8 mensen aan meningokokkeninfecties overleden. Dat blijkt uit het antwoord op mijn schriftelijke vraag over deze problematiek, zie http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1410340.

De Hoge Gezondheidsraad en het Agentschap Zorg en Gezondheid volgen de situatie op de voet. Men vindt niet dat onder deze omstandigheden type W mee moet opgenomen worden in het vaccinatieprogramma. Indien de situatie zou verergeren, dringt een aanpassing van het advies hieromtrent op. Opvolgen is de boodschap..

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is