Hebben HPV-zelftesten een toekomst in Vlaanderen of niet?

Door Elke Sleurs op 1 februari 2021, over deze onderwerpen: Welzijn en gezondheid

Vorig jaar heeft de Welzijnscommissie de thematiek rond de zelfafnametest voor baarmoederhalskanker op de agenda gezet. Deze test zou het potentieel kunnen hebben om niet-gescreende vrouwen of moeilijk bereikbare vrouwen alsnog te bereiken. Voor we tot een  implementatie kunnen overgaan, moeten er volgens de minister een paar belangrijke randvoorwaarden worden vervuld o.a. het onderzoek naar HPV-negatieve kankers, de richtlijnen over het opvolgen van HPV-afwijkingen, de communicatie naar vrouwen die een HPV-afwijkend staal hebben zonder afwijkende cytologie, en de kwaliteitcontrole van zelftesten.

Het gezondheidsinstituut Sciensano heeft de taak gekregen om een 'roadbook' uit te werken waarin die randvoorwaarden verder worden verfijnd. Helaas zijn hier momenteel nog geen vorderingen gemaakt omdat de bestrijding van de COVID-19-crisis veel tijd in beslag neemt.

Intussen staat er echter een nieuw pilootproject klaar voor het najaar van dit jaar onder leiding van professor Sara Willems, samen met de academische centra voor huisartsgeneeskunde van onder andere de KU Leuven, de UGent, de VUB, de UA, het Centrum voor Kankeropsporing, de Stichting Kankerregister en Sciensano, en gefinancierd door Kom op tegen Kanker.

Deze onderzoekers willen bestuderen of de participatie van screening kan verhoogd worden via een HPV-zelfafnametest bij vrouwen die gedurende zes jaar niet gescreend zijn. Zij ontvangen deze test via de huisarts of de test wordt opgestuurd per post met een begeleidende brief van de huisarts. Nadien zullen de resultaten en strategieën worden vergeleken met de ‘klassieke’ manier van een uitnodigingsbrief voor het reguliere bevolkingsonderzoek. Dit project zal lopen tot 2025.

Ik vind dat een goed project om mee te starten. Natuurlijk zijn HPV-testen en het uitstrijkje niet nieuw. In tegenstelling tot de zelftesten. Als het rapport van Sciensano klaar is, hebben we al duidelijkheid over de randvoorwaarden in dit verband. Ik kijk zeker uit naar het proefproject. Daarom zal ik niet wachten tot 2025 om een tussentijdse evaluatie op te vragen. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Meer lezen via https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1467557...

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is