Minister Homans geeft extra financiële middelen aan sociale huisvestingsmaatschappijen die actief zijn in Gent

Door Elke Sleurs op 8 december 2017, over deze onderwerpen: Gent

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) geeft nog dit jaar 10 miljoen euro extra om sociale huisvestingsmaatschappijen die sterk investeren in de bouw en renovatie van sociale woningen financieel te ondersteunen. De sociale huisvestingsmaatschappijen die actief zijn in Gent krijgen daarvan ongeveer 700.000 euro. Voor de provincie Oost-Vlaanderen komt dat neer op een bedrag van 2.179.231 euro. “Deze éénmalige bijkomende subsidie dient er in de eerste plaats toe om de inspanningen die de sociale huisvestingsmaatschappijen leveren voor de bouw van nieuwe woningen en de grondige renovatie van bestaande woningen te honoreren en de financiële haalbaarheid van hun investeringen te verbeteren”, aldus minister Homans.

Recordinvesteringen in sociale woningbouw

Er wordt fors geïnvesteerd in de sociale woonsector. Sinds 2014 werden er middelen uitgetrokken voor ongeveer 13.000 extra nieuwbouwwoningen en 19.000 renovaties in Vlaanderen. In 2017 gaat het tot nu toe over een bedrag van meer dan 778 miljoen euro, dat is goed voor de bouw en renovatie van 7.423 sociale woningen. Ook voor 2018 is er opnieuw een ongezien hoog bedrag van 825 miljoen euro voorhanden om te investeren in sociale woningbouw.

Bijkomende financiële ondersteuning van de sociale huisvestingsmaatschappijen

De grote investeringen in de sociale woningbouw betekenen voor de sociale huisvestingsmaatschappijen heel wat extra werk. Vaak gaat bij renovatie ook een belangrijke vermindering van hun huurinkomsten gepaard omdat de woningen tijdens de verbouwingen niet verhuurd kunnen worden.  De subsidie van 10 miljoen euro moet deze kosten compenseren.

“Deze extra middelen worden verdeeld onder de verschillende sociale huisvestingsmaatschappijen, op basis van de investeringen die ze hebben gedaan in de periode 2014-2016. Voor de sociale huisvestingsmaatschappijen die in Gent actief zijn, betekent dat concreet dat De Volkshaard een extra subsidie van 323.000 euro ontvangt, WoninGent krijgt 300.000 euro en De Gentse Haard 75.000 euro”, besluit minister Homans.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is