N-VA Gent wil vlottere toegankelijkheid autovrije zone voor minder mobiele mensen

Door Elke Sleurs op 7 april 2017, over deze onderwerpen: Gent
Parking handicap

In het nieuwe Circulatieplan is te weinig rekening gehouden met minder mobiele mensen. De toegankelijkheid van de uitgebreide autovrije zone(s) is een pijnpunt. De Gentse N-VA heeft dit van bij het begin aangeklaagd

Het stadsbestuur komt nu met een eerste toegift: minder mobiele personen die 'regelmatig naar het autovrij gebied komen' zullen via de online beheertool een 24u/24u vergunning kunnen aanvragen voor het voertuig dat hen daar afzet en komt ophalen. Maar ze zullen het autovrij gebied slechts langs één 'deelgebied' binnen kunnen en ook parkeren blijft voor personen met een handicap helemaal verboden.

Fractieleider en lijsttrekker Elke Sleurs (N-VA): "We zijn uiteraard blij met deze aanpassing. Maar voor ons gaat dit niet ver genoeg. Álle mensen met een handicap-parkeerkaart moeten in de autovrije zone probleemloos naar de plaats van hun keuze kunnen geraken. Of ze daar nu regelmatig moeten zijn of niet. En er moet voor hen de mogelijkheid komen om op een aantal plaatsen in de autovrije zone te parkeren. Met N-VA zullen we hier voor blijven ijveren in de gemeenteraad."

Dat minder mobiele mensen geen prioriteit zijn voor het stadsbestuur blijkt ook uit het leenrolstoeldossier. Pas na lang aandringen door N-VA wilde het stadsbestuur een proefproject starten. Maar het gekozen systeem is niet klantvriendelijk: mensen zullen op voorhand een rolstoel moeten reserveren. Gewoon parkeren in één van de ondergrondse garages en een rolstoel gebruiken is geen optie. Bizar, want voor de recent opgestarte leenbuggy's voor jonge ouders is zo'n reservering níet nodig.
Voor een eerste globale evaluatie van het nieuwe circulatieplan is het nog te kort dag. Pas over enkele  weken zal blijken wat de impact is op het stedelijk leven in al zijn aspecten. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is