Op bezoek bij ArcelorMittal Gent #Vokastage

Door Elke Sleurs op 8 september 2017, over deze onderwerpen: Gent

ArcelorMittal Gent -beter bekend als Sidmar- maakt deel uit van de internationale ArcelorMittal-groep, het grootste staalbedrijf ter wereld. In het kader van de jaarlijkse bedrijfstages heb ook ik een werkbezoek gebracht aan dit belangrijk industrieel bedrijf in en voor de Gentse regio.

ArcelorMittal Gent produceert - samen met de vestiging in Luik - ongeveer 6,6 miljoen ton staal per jaar. Grondstoffen zoals ertsen en kolen, worden er verwerkt tot hoogwaardig staal dat gebruikt wordt voor de productie van auto’s, huishoudapparaten, radiatoren, verpakkingsmateriaal, maar ook windturbines, bruggen, wegen, treinen, trams, bussen enz… Elke stap in het productieproces verloopt sterk geautomatiseerd en vraagt specifieke expertise.

De bezoeken aan de warm- als de koudwalserij waar staalplaten tot op fracties van millimeters worden gewalst, waren impressionant. In de controlekamers wordt elke stap in de processen nauwlettend opgevolgd.

Door voortdurende innovatie, automatisering, informatisering en nieuwe investeringen tracht het bedrijf niet alleen haar Europese toppositie binnen de staalindustrie te behouden, op het vlak van productie, proces en organisatie maar tevens ook in de dagelijkse zoektocht naar maatregelen om de milieuimpact zoveel mogelijk te verkleinen.

Zo zal ArcelorMittal tegen eind dit jaar de in aanbouw zijnde nieuwe schroot- en slakkenkade in gebruik nemen waardoor de afgewerkte staalproducten veel meer over water zullen vervoerd worden. Dit is een equivalent aan 50.000 vrachtwagens die niet meer op de baan zullen rijden.

Elke Sleurs: Via hoogtechnologie van iets ruws een afgewerkt product maken is spectaculair en indrukwekkend. De continue zoektocht naar innovatie zowel in productie, organisatie als milieuimpact is bewonderenswaardig. Ik heb mij laten vertellen dat staal ook in de 21ste eeuw een zeer belangrijk materiaal zal blijven voor ons dagelijks leven, omwille van duurzaamheid en gemakkelijk te recycleren. Ik dank ArcelorMittal Gent voor dit zeer boeiende en interessant werkbezoek. 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is