De N-VA steunt het concept van een sneltestbus

Door Kathleen Depoorter, Elke Sleurs op 3 november 2020, over deze onderwerpen: Coronacrisis
covid-test

De N-VA steunt het concept van een sneltestbus, op voorwaarde dat het wettelijk kader gevolgd wordt en er een samenwerking is met de lokale huisartsen. Vlaams volksvertegenwoordiger Elke Sleurs en Kamerlid Kathleen Depoorter, respectievelijk zelf arts-specialist en apotheker, reageren op de commotie die deze week is ontstaan rond de corona-sneltestbus, een initiatief van twee Meetjeslandse ondernemers: “Als de testen kwalitatief zijn en er voldoende afspraken zijn met huisartsen, zien we niet in waarom dit privé-initiatief niet kan. Zeker in deze crisis staat het belang van de patiënt voorop”, klinkt het.

"Het feit dat de overheid de asymptomatische patiënten niet meer test, veroorzaakt ongerustheid bij een aantal ondernemers en hun personeel. Het initiatief van de sneltestbus kan hierop een antwoord bieden, maar uiteraard moet aan alle wettelijke voorwaarden voldaan worden", stelt Kathleen Depoorter.

"Een dergelijk privé-initiatief kan op voorwaarde dat de testen die gebruikt worden voldoende kwalitatief zijn, wanneer het kader voor de staalafname veilig is en de artsen op het terrein akkoord gaan en de registratie van de resultaten correct gebeurt. Naar ik begrijp is er binnenkort overleg gepland tussen de artsen van de huisartsen wachtpost uit het Meetjesland en de initiatiefnemers. Dat lijkt mij noodzakelijk”, vult Elke Sleurs aan.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is