Kanker? Vlaanderen zet verder in op preventie en screening

Door Elke Sleurs op 13 februari 2021, over deze onderwerpen: Welzijn en gezondheid

4 februari is het Wereldkankerdag. Ieder van ons kent wel iemand in zijn of haar omgeving die met kanker te maken heeft gekregen of krijgt. De diagnose kanker doet jouw wereld op zijn kop staan.

Vlaanderen heeft reeds een sterke traditie en goede resultaten in de preventie en screening van verschillende kankers.

Met het strategisch plan ‘De Vlaming leeft gezonder in 2025’ spoort de Vlaamse Regering bv. de lokale besturen aan om o.a. sportclubs en kinderboerderijen rookvrij te maken. Naast minder of stoppen met roken, worden we aangespoord om te bewegen, gezond te eten en ons op tijd te laten testen.

Verschillende doelgroepen worden aangeschreven om deel te nemen aan de bevolkingsonderzoeken naar baarmoederhalskanker, dikkedarmkanker en borstkanker. Met de gloednieuwe campagne “Bla bla bla” steekt de Vlaamse Regering hier een tandje bij. Dit concept vertrekt vanuit een filosofie die voor ons allemaal zeer herkenbaar is: iedereen heeft het druk. Er is dus altijd wel iets dat dringender is dan al het andere. Kanker vroeg opsporen is belangrijk. Van uitstel komt afstel: als je iets niet meteen doet, dan loop je het risico dat het er niet van komt. Via verschillende mediakanalen zoals radio, sociale media (Facebook en Youtube) en invloedrijke Vlamingen port men ons aan om ons te laten screenen. Dit is een goede zaak.

Op Wereldkankerdag kwam de Europese Commissie met het verheugend nieuws dat ze 4 miljard euro zal vrijmaken ter bestrijding van kanker. Naar aanleiding van de beleids-en begrotingstoelichting 2021 heb ik de minister ondervraagd over hoe Vlaanderen zich onder meer zal inschrijven in het EU4Healthprogramma. Samen met zijn administratie is men aan het bekijken welke accenten en investeringen kunnen worden gelegd en aangetrokken. Een financiële armslag om ons preventiebeleid extra te ondersteunen is zeer welgekomen.

 

Via deze link https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1474632... kunt u meer lezen over Wereldkankerdag!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is