Levenseindezorg: een zorg apart?

Door Elke Sleurs op 15 november 2021, over deze onderwerpen: Welzijn en gezondheid

Onlangs besliste de federale regering om een nieuwe campagne te lanceren die de levenseindezorg uit de taboesfeer moet halen.[1] Met de naam ‘Advance Care Planning’ of ACP kunnen mensen en zorgverstrekkers via de website ‘mijnoudedag.be’ kennis maken met de thematiek.[2]

Ook Vlaanderen wil inzetten op vroegtijdige zorgplanning, palliatieve zorg en levenseindezorg. De Vlaamse Regering zal dit doen door middel van de opmaak van een Vlaams actieplan. Volgens minister Beke is het de bedoeling om in het voorjaar van 2022 te beginnen met een cocreatief proces met alle betrokken actoren. Voor dit traject is er een aanbesteding gebeurd en wordt er een oproep gelanceerd. Hij wikt en weegt zijn woorden omdat hij nog geen idee heeft welke doelstellingen we deze regeerperiode zeker kunnen verwezenlijken.

Volgens mij hoeft het allemaal niet zo lang te duren. Er is veel expertise bij het netwerk van palliatieve zorg. We kunnen direct aan de slag. Voor de woonzorgcentra en mensen die thuis wonen, is het goed dat er een plan zou liggen en dat ieder van ons weet hoe die levenseindezorg er mag uitzien. Met een plan is men gewapend tegen onvoorziene omstandigheden. Wordt ongetwijfeld vervolgd..  

 

[1] https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementair-werk/commissies/commissie...

[2] https://mijnoudedag.be/

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is