N-VA BEZOEKT DE VLAAMSE RUIMTEVAARTINDUSTRIE: “Een staaltje vooruitgangsoptimisme”

Door Elke Sleurs op 10 maart 2023, over deze onderwerpen: Wetenschapsbeleid

De komende weken bezoekt de N-VA verschillende Vlaamse bedrijven die werken binnen de ruimtevaartindustrie. Frieda Gijbels (Kamerlid) en Elke Sleurs (Vlaams Parlementslid) zullen een delegatie mee op sleeptouw nemen in de wereld van wetenschap, innovatie en ontwikkeling.

“Ruimtevaart verdient echt onze aandacht”, vertelt Kamerlid Frieda Gijbels die wetenschapsbeleid opvolgt in het federale parlement. ,”Het gaat over veel meer dan missies naar de maan. Zo staat de ruimtevaartindustrie in voor de ontwikkeling van spitstechnologie, die op veel meer vlakken dan enkel tijdens ruimtemissies haar nut kan bewijzen. Ruimtevaart helpt ons bijvoorbeeld ook om onze aardbol van op grote afstand te monitoren via satellieten.” Gijbels verwijst naar metingen van onze waterhuishouding, de evolutie van ruimtelijke ordening, het waarnemen van klimaatveranderingen en overstromingsgevoelige gebieden, en landbouwers die hun gewassen zelfs vanuit de ruimte kunnen observeren. “Die ruimtebeelden kunnen mens en overheid helpen, op het gebied van klimaatverandering, maar ook op het gebied van veiligheid en Defensie. Minder bekend is dat bemande ruimtereizen ons ook heel wat nieuwe inzichten bieden in bijvoorbeeld de werking van het menselijk lichaam, wat onze medische kennis en technologie op aarde vooruit kan stuwen.” 

België zet traditioneel zwaar in op ruimtevaart. Recent werd het budget dat naar het European Space Agency (ESA) gaat zelfs nog opgetrokken. Vandaag zijn we dan ook de op vier na grootste bijdrager in Europa. “Prima dat er aandacht en budget gaat naar zo’n belangrijke sector”, duidt Gijbels, “Maar er is wel sprake van een communautaire scheeftrekking. De grote brokken van het budget stromen steevast naar Wallonië, terwijl de Vlaamse ruimtevaartindustrie ook een eerlijke ondersteuning verdient.”

Vlaams Parlementslid Elke Sleurs beaamt dat: “We mogen terecht fier zijn op deze sector die allerhande toepassingen en technologieën uitwerkt voor de ruimtevaart. Dat belang is cruciaal voor Vlaanderen als kenniscentrum en haar innovatierol in de wereld.” Ze vertelt dat het Vlaamse Impulsprogramma 11 miljoen euro bijdraagt aan de ruimtevaartindustrie, rechtstreeks en recurrent. “Vanuit Flanders Space worden onze ruimtevaartbedrijven, vaak gespecialiseerd in nichedomeinen en innovatie, gelukkig degelijk ondersteund. Maar dat betekent niet dat de federale koek niet eerlijk verdeeld moet worden.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is