N-VA-vrouwen vragen aandacht voor genitale verminking in Europa

Door Anneleen Van Bossuyt op 5 februari 2019, over deze onderwerpen: Preventie, Europees beleid, Ontwikkelingssamenwerking, Afrika, Gelijke kansen
Anneleen Van Bossuyt en Assita Kanko

“Naar schatting een half miljoen vrouwen in de Europese Unie leven met de levenslange gevolgen van genitale verminking.” N-VA-vrouwen Assita Kanko en Anneleen Van Bossuyt organiseerden dinsdag een hoorzitting in het Europees Parlement naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Vrouwelijke Genitale Verminking. Ze brachten de Europese dimensie van het probleem in kaart, evenals een voorstel voor een Europese aanpak. Wereldwijd zijn er naar schatting 200 miljoen vrouwen overlevers van deze verminking. 

Ogen niet sluiten

Assita Kanko, die in mei op de tweede plaats op de Europese lijst staat, is zelf een overlever van deze gruwelijke verminking. “In België leven 17.000 vrouwen met de gevolgen van genitale verminking. 8.600 meisjes lopen risico verminkt te worden. Het is niet langer een louter Afrikaans probleem. Wij Europeanen mogen hier de ogen niet voor sluiten. Ik wil de komende vijf jaar daar ook een prioriteit van maken in het Europees Parlement.”

Preventie en controle

Europarlementslid Anneleen Van Bossuyt volgt de problematiek al jaren op vanuit het Europees Parlement. “Preventie is de belangrijkste stap: zorgen dat meisjes niet langer het slachtoffer worden. Meer dan 90 procent van deze meisjes wordt verminkt voor de leeftijd van 15 jaar. Leerkrachten, sociaal werkers, artsen, grensbeambten en vele anderen kunnen een cruciale rol spelen. Wanneer jonge meisjes tijdens de vakantie afreizen naar het land van herkomst met een groot risico, moeten alarmsignalen afgaan en moet er tijdig een gesprek plaatsvinden met de familie. Het is vaak tijdens die reizen dat slachtoffers gemaakt worden. Omdat verminking ook vaker binnen de EU gebeurt, moet we ook hier de controle opdrijven om dit te voorkomen.”

Prioriteit voor Justitie

Ook voormalig staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir was uitgenodigd. "Vrouwelijke genitale verminking heeft bij ons altijd op de agenda gestaan, en we hebben er ook beleid over gevoerd.” Maar voor de N-VA is dat onvoldoende. Volgens Kamerlid Demir knelt het schoentje vooral bij de handhaving en vervolging. "We weten dat er besnijders zijn in Brussel en Antwerpen, die thuis besnijdenissen uitvoeren. Maar het is geen prioriteit voor het parket. Preventie is goed en nodig, maar er moet vanuit justitie ook een repressief luik aan zijn. "De minister van Justitie moet daar een prioriteit van maken. Ik wil dat op tafel leggen", zegt Zuhal Demir.

Meer middelen en onderzoek

Assita Kanko pleit voor meer middelen en medische aandacht voor slachtoffers van genitale verminking en alle andere patiënten van taboe-intieme gezondheidsproblemen zoals endometriose, een pijnlijke en ernstige gynaecologische aandoening die 180 miljoen vrouwen in de wereld treft en de eerste oorzaak van onvruchtbaarheid is. 

Europarlementslid Van Bossuyt wil meer Europese steun voor de slachtoffers en voor de artsen die de levenskwaliteit van deze vrouwen kunnen verbeteren: “Ik heb budgettaire voorstellen gedaan om meer onderzoek te doen, ook medisch. Als beleidsmaker mogen we niet blind blijven. We moeten meisjes en vrouwen beschermen. In de EU hebben we de mensen en de middelen om de gevolgen van de verminking te beperken, laten we die dan ook gebruiken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is