Nog geen overleg over het draagmoederschap en discreet bevallen

Door Elke Sleurs op 5 oktober 2022, over deze onderwerpen: Welzijn en gezondheid

In mijn vorige tussenkomst over het Afstammingscentrum en de DNA-databank heb ik gewaarschuwd voor de uitwerking van een federale wetgeving omtrent het draagmoederschap en discreet bevallen.[1] Zoals het jaarverslag stipuleert: “Op federaal niveau werd de anonimiteit van donoren al meermaals in vraag gesteld. Wanneer de wet van 2007 dan toch gewijzigd zou kunnen worden hieromtrent, is het misschien aangewezen om dan ook het toezicht beter te gaan regelen op de registratie van donoren en het gelimiteerd gebruik van eenzelfde staal gameten. Het Afstammingscentrum is ook benieuwd wat er te gebeuren staat rond draagmoederschap en het discreet bevallen gezien ook hier de impact op de kinderen groot is maar nog te vaak onderschat wordt.”

In het antwoord van de minister zou de Vlaamse overheid ook nagedacht hebben over deze problematiek. Draagmoederschap en discreet bevallen zijn weliswaar federale bevoegdheden maar dit wil niet zeggen dat de Vlaamse overheid geen suggesties kan doen. Het Afstammingscentrum vraagt daar ook om. Dit zou impact hebben op hun werking en financiële middelen die ter beschikking zijn. Daarover heb ik een schriftelijke vraag ingediend maar op het moment van publicatie is het antwoord nog niet aangeleverd.

Volgens de interim-minister van Welzijn zou het federaal parlement met voorstellen afkomen omtrent de opheffing van de donoranonimiteit.[2] Een eventuele interfederale bespreking over het draagmoederschap en discreet bevallen is er (nog) niet in het verschiet. Ik vind dat de Vlaamse overheid hier zeker een ‘positie’ in moet nemen zoals het Afstammingscentrum verwacht. Nieuwe wetgeving heeft sowieso gevolgen voor het centrum en toekomstige kinderen die volgens deze ‘principes’ op de wereld worden gezet. Wordt allicht vervolgd.

 

[1] VOU nr. 2430 van 26 april 2022, via https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementair-werk/commissies/commissie...

[2] VOU nr. 3610 van 4 oktober 2022, via https://www.vlaamsparlement.be/nl/parlementair-werk/commissies/commissie...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is