‘Thuisquarantaine in centra voor herstelverblijf’ in het kader van de coronamaatregelen

Door Elke Sleurs op 13 januari 2021, over deze onderwerpen: Welzijn en gezondheid

(Afbeelding: Zorg & Gezondheid). De COVID-19-pandemie heeft onze samenleving nog steeds in zijn greep. Overal horen we of lezen we dat dit virus zich muteert. Dit is geen nieuw fenomeen (virussen doen dat heel vaak) maar deze mutaties zouden klaarblijkelijk veel besmettelijker zijn. Vanuit het Verenigd Koninkrijk komt een variant binnen. Zuid-Afrika en Nepal hebben ook hun eigen variant. Terwijl wij met het huidige COVID-19-virus niet hebben afgerekend, worden onze buurlanden geconfronteerd met andere varianten. Dit wordt een gevaarlijke cocktail. Als het bij hen regent, begint het bij ons te druppelen.

Niettegenstaande onze vaccinatiestrategie is uitgerold en de woonzorgcentra en hun personeel worden ingeënt, leven we met de angst dat door de verschillende varianten ons gezondheidssysteem toch kapseist. We moeten er alles aan doen om de besmettelijke varianten onder controle te houden. Mensen moeten de voorzorgmaatregelen (de zes gouden regels) blijven volhouden. De overheid moet haar testcapaciteit maximaal benutten (het is nog steeds testen, testen, testen…). Het contactonderzoek en de bronopsporing moeten zorgvuldig gebeuren. En de quarantainemaatregelen moeten worden gerespecteerd.

Met het wijzigen van het Preventiedecreet[1] krijgen de lokale besturen de nodige handvaten om mensen die in quarantaine moeten te controleren en eventueel te sanctioneren in geval van overtreding. Of ze nu uit een rode vakantiezone komen of op het werk of in familieverband besmet zijn geraakt, de opvolging van de quarantainemaatregelen moet beter.

Het is gemakkelijker gezegd voor degenen die de ruimte en plaats hebben om zich thuis te isoleren gedurende 7 dagen. Veel moeilijker is het voor mensen die deze faciliteiten niet hebben. Hiervoor heeft de Vlaamse Regering een systeem bedacht van ‘thuisquarantaine in centra voor herstelverblijf’.

Sinds oktober 2020 loopt dit pilootproject in Vlaanderen. Er zijn 8 centra waar mensen worden opgevangen die in hun eigen huis niet in isolatie kunnen. Via een doorverwijzing van het lokale COVID-19-team en de huisarts worden deze mensen daar ondergebracht. Tot heden zijn er 15 personen doorverwezen en opgevangen.[2] De Vlaamse overheid subsidieert dit per persoon per dag voor een bedrag van 56 euro.  Dit proefproject liep eind december 2020 af. Aangezien de COVID-19-pandemie absoluut niet voorbij is, heeft de Vlaamse Regering beslist om alsnog deze piste van centra voor herstelverblijf te blijven aanbieden. Dit aanbod is een ultimum remedium oplossing voor zowel mensen die hun quarantainemaatregelen thuis niet kunnen toepassen als voor voorzieningen die tijdelijk deze ondersteuning nodig hebben in geval van een COVID-19-uitbraak. 

Het is een goede zaak om elk middel in te zetten om deze pandemie te bestrijden.   

Deze informatie kunt u nalezen via https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1461067...

 

[1] Decreet tot wijziging van het decreet van 21 november 2003 betreffende het preventieve gezondheidsbeleid en van het decreet van 29 mei 2020 tot organisatie van de meldingsplicht en het contactonderzoek in het kader van covid-19. https://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1633730

[2] Cijfers van 12 januari 2021: In het centrum Ter Sig in Lebbeke zijn er in het kader van dit project 7 personen opgevangen. In een tweede centrum 1 persoon. In het CM-zorgverblijf Hooidonk verbleven 6 personen. In de resterende vier centra voor herstelverblijf waren er nog geen opnames geregistreerd.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is