Vaccinweigeraars in Vlaanderen?

Door Elke Sleurs op 9 november 2018, over deze onderwerpen: Welzijn en gezondheid

Alarmbellen gaan af omdat er te weinig mensen hun griepspuit in de apothekers gaan halen.

Overigens is er een kleine groep ouders die volledig niets van vaccins wil hebben. Ook niet de griepspuit. Rabiate weigeraars. Dat is een van de conclusies uit de Bodytalkenquête Vaccin2018. Mijn insteek voor een vraag aan de minister.

Het gaat om 2% hardnekkige weigeraars die hun kinderen niet meer wensen te vaccineren. Vaccins tegen bof, mazelen, HPV en griep, hebben voor hen geen effect. Gelukkig dat deze groep klein is en alleszins klein blijft.

In onze buurlanden (Nederland, Frankrijk) kunnen we spreken van echte anti-vaccinatiebewegingen. Lobby-groepen die prediken dat vaccinaties slecht en niet nodig zijn. Mensen worden daarin meegezogen. Met als gevolg dat de mazelen aan een sterke opmars bezig zijn en dat er zelfs sprake is van een epidemische verspreiding onder schoolgaande kinderen.

In onze scholen worden de kinderen via de CLB’s gevaccineerd. De toegediende vaccinaties worden vervolgens in Vaccinnet geregistreerd. Naast Kind en Gezin en de huisarts zijn deze centra ook het best geplaatst om moeilijke doelgroepen te laten kennis maken met ons vaccinatie-aanbod. De juiste informatie en begeleiding doen al heel veel.

Indien er een uitbraak zou zijn van een vaccineerbare infectieziekte, zal er sowieso extra inspanningen gedaan moeten worden voor het algemeen belang. Plan B (uitbraakvaccinatie) wordt automatisch ingeschakeld.

Meer info, zie http://docs.vlaamsparlement.be/pfile?id=1423401

Vanwege Elke Sleurs

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is